Saturday, October 22, 2011

10. nädal: Paragrahvi-papi ja Interneti-põnn: intellektuaalomandi hiilgus ja viletsus

Nädala ülesanne: Kirjutage ajaveebi omapoolne hinnang autorikaitse ja intellektuaalomandi temaatika hetkeseisule.

Ei ole isiklikult kuris valdkonna detailidega ning arvamus siin on subjektiivne. Kindel on aga asjaolu, et praegune süsteem on mäda ja seda juba aastaid. Muidugi tuleb siin nüüd täpsustada „mäda kelle seisukohast?“ Praeguse olukorra järgi õitsevad just suurfirmad ning monopolid, millest tulenevalt kannatab üldsus. Võidutsevad asjaosalised kelledel on parem juriidiline pagas või kes paremini oskab asju enda kasuks pöörata. Paraku on seadusandlus jäänud tugevalt maha reaalsest olukorrast ning tänu sellele suurfirmad ennast hästi tunda saavadki.

Minu arvamus ühtib ka loengu materjalides välja toodud punktidega. Hädasti oleks vaja inimesi (just tarkvara seisukohast), kes võrdselt hästi tunnevad nii juriidilist maailma kui ka tehnilist. Ehk oleks võimalik luua seadusi mis arvestaks mõistlikul määral mõlema maailmaga. Olen absoluutselt arvamusel, et iga inimene kes loob midagi uut peab saame väärilist tasu. Tänane olukord on aga väljunud mõistlikuse piirdest (näiteks erinevad patendi tähtajad), konkreetselt pidurdatakse arengut. Võib-olla ei tahetagi asju parandada kuna olemas on ideaalne pinnas suurfirmade liigkasu püüdmiseks. Tänu heale pinnasele on olemas juba hea kapital ning nagu teada on siis raha paneb rattad käima.

Kaugel aga ei ole aeg kus konkreetne monarhia lõppeb, mis iganes kujul. Ma siiralt loodan, et tuleviku seadusandluses seatakse keskpunkti üldsuse heaolu. Lähtutakse mõistlikusest ning sõbralikkuse printsiibist. Lahendus peab ole rahuldav mõlemaid pooli (looja ja tarbija), loodetavasti saab ka looja (just monopolid) aru, et selline liigkasu võtmine ei ole hea. Oleks aeg käivitada arengu võidukäigu ajast ning jätta kapitalism. Kes teab võib-olla just ka uus ajajärk toob piisavalt sissetulekuid või isegi rohkem, ei tohi unustada, et siis on lisatud üks uus suur jõud mida senini on „aedikus“ hoitud – üldsus.

Mina tänan.

No comments:

Post a Comment