Sunday, October 30, 2011

15. nädal: Eile, täna, homme

Nädala ülesanne: Analüüsi ajaveebis, milline võiks olla veeb ja sotsiaalne tarkvara 5-10 aasta pärast.

Fantaasial võib lasta lennata ning analüüsida tulevikku, kuid vaadates ajalugu siis paljudest sellistest analüüsidest ja ütlemistest on saanud tulevikus suhteliselt head naljad. Tuntum neist on tõenäoliselt kunagine IBM arvamus, et turgu on maailmas tõenäoliselt nii käputäiele arvutile ja seda akadeemilises või militaar maailmas. Aga vot mis juhtus! IT ja tehnoloogia valdkonnas võib üks uus avastus pöörata kogu senise arusaama ja võimalused väga kiirelt ümber, mille tulemusena kõik arvamused ja analüüsid tuleviku kohta enam paika ei pea. Lihtsalt ei osata uute võimalustega / avastustega arvestada.

Isiklikult arvan, et nii 5-10 aasta pärast muutub kogu elu veel rohkem võrgupõhiseks, st andmed ja info liigub konkreetse seadme kõvakettalt võrku. Kaob ära mõiste kui arvuti ja operatsioonisüsteem selle tänases tähenduses. Inimeste andmed ning info on võrgus/pilves vms. Omatakse „aknaid“ sinna ligipääsuks. Hea näide ja esimesed sammud sinna poole on tahvelarvutid ning nutitelefonid. Kui lasta natukene fantaasial lennata siis tõenäoliselt muutuvad kaduvaks nähtuseks igasugused hiired ja klaviatuurid ning muu säärane. Asemele tulevad mainitud „inteligentsed aknad“ ehk siis kõrglahutusega puutetundlikud ekraanid – miks mitte hääljuhtimine. Kõik need aknad on ühendatud võrku ning tõenäoliselt biomeetrilise autentimisvahendiga laetakse konkreetse isiku keskkond jms. Identiteedi varjamine võrgus kaob, selle tulemusena muutub ka võrk „puhtamaks“ igasugustest paharettidest. Selle kõigega tekivad tõenäoliselt uued probleemid, privaatsuse kadu, võimuorganite suurem kontroll jne. Internetis tehtavatele kuritegudele kaasnevad reaalsed karistused ja koheselt. Kontrolli suurenemine. Eelnevale kahele suuremale tõigale toimub tõenäoliselt tohutu lõhestumine: võrguühiskond ja „vana ühiskond“ viimased on siis inimesed kes ennast võrguga ei seo ning elavad ülejäänutest sammu võrra maas. Lisaks kõigele muule, mis juhtub kui aknaid ühendav võrk ei toimi? Kuna pool inimeste elust on võrgus, mis ei ole üks hetk enam kättesaadav?

Tõenäoliselt lendasin oma mõtetega natukene kaugemale kui 5-10 aastat. Kuid ma eeldan, et midagi sellist meid (järeltulijaid) ees ootab. Rohkem detailidesse ei julge süvenda – fantaseerida samas võib.

Mina tänan.

No comments:

Post a Comment