Sunday, October 30, 2011

14. nädal: Asotsiaalne tarkvara ehk sotsiaalmeedia pahupool

Nädala ülesanne: Kirjelda ajaveebis kolme õpetlikku juhtumit manipulatsioonide ja pettuste vallast.

Ei pea just kaugele ajalukku vaatama kui konkreetse pahaloomulise tegevuse „vilju“ näeb igapäeva elus ja seda täiesti Eestis. Sattusin eile lugema artiklit kuidas pahalased olid kaapertanud ühe vaesemehe konto. Ärge kaotage valvsust – elu on selles vallas siiani vilgas!

Vaene ülikooli professor
Mainitud artikkel avaldati Tarbija24 portaalis 29.10.11 [LINK]. Sisuliselt on tegemist kahe erineva petuskeemiga: identiteedi vargus ning nn Nigeeria skeem. Kuidagi sattus vaese professori Gmaili konto (tegelikult kogu Google konto) parool pahalaste kätte. Viimased kasutasid professori isikut viimase lähedastelt raha välja petmiseks. Loo moraalina – vaheta regulaarselt paroole, tee need keerukaks (keerukas parool ei tähenda raskesti meelde jäävat parooli!!). Eriti peab sellele tähelapanu pöörama kui ühe kontoga on seotu hulga teenuseid. Google puhul just nii on ja kui parool ja kasutajanimi on pahalaste käes – mõtle ise mis kõik asjad Sul just selle kontoga avanevad - halb eks? Teisalt peaks kõike internetis levivat natuke umbusklikult usaldama. Seda ka juhul kui saatjaks on sulle tuttav inimene, eespool viidatud artikkel näitab miks see nii on.

Paharet HV foorumis
Võtaksin jällegi hästi meile endale lähedase olukorra ning probleemi. Tehnikaportaal Hinnavaatlus.ee (HV), kus toimub ka väga vilgas tehnika ostu-müügi äri. Olen olnud ka ise HV seltskonnas tegev ning seega olukord natuke rohkem teada. Nimelt kodanik või kodanikud (pole vist siiani teada), kes põhimõtteliselt kasutasid inimeste manipuleerimist ostu-müügi tehingul. Reeglina müüdi natukene atraaktiivsemat kaupa, et kindlasti kellegiga kaubaks läheks. (HV-s toimub tehing reeglina usaldusel ja üksteise vastu usalduse ülesnäitamises – just seda kuritarvitati). Müüja reeglina leidis miljon vabandust ostjaga mitte kokku saamiseks ning lubas kauba saata postiga kui raha on tema kontole kantud. Nii see paraku lubaduseks jäigi, raha sai saadetud kuid kaupa ei tulnud. Natuke lugemist selle kohta on SIIN. Kuna HV on küllaltki kokkuhoidev seltskond, ei kestnud pahareti edu kaua, temast anti teada ning info levis kiirelt. Isepuhastuv süsteem. Üritasime paharetti küll uuesti kätte saada ning tema enda pettuse läbi talle lõks seada, kuid info levimine portaalis muutis ta järelikult ettevaatlikuks ning kadus areenilt. Ehk siis, kui sa päris kindel ei ole ning kusagilt „tausta“ uurida ei saa (HV-s saab nüüd igat müüjat hinnata ja kommenteerida), ära usalda niisama kellelegi raha!

Pumba soetamine „usaldusväärsest“ allikast
Aastaid 2 tagasi istusime sõpradega maha ja teemaks tuli ühele sõbrale sünnipäevakingi valimine. Just samal hetkel sadas sõbra postkasti ülivinge pakkumine meheau suurendavast tehnikaimest – naljast sai idee! Teadlikult üritasime kontakti saada, et huvitavat kaadervärki sõbrale sünnipäevaks tellida. Olime teadlikud olukorrast, et jääme tõenäoliselt oma rahast ilma, aga tahtsime proovida, toote tutvustus oli tõsiselt „hea“ ning innovatiivne. Peale mõningast asjaajamist jõudsime olukorda kus raha sai makstud ning paki kohaletoimetamise detailide täpsustamiseks lubati meiega ühendust võtta. Jep – sellega oligi kogu suhtlus lõppenud ja meie rahast ilma – uhket kinki ei kusagil. Sõbrale sai hiljem kingituseks ilusasti raamitud kirjavahetus ja maksekinnitus talle kingi „ostmisest“ ja lootus, et äkki võetakse meiega ühendust ja kaua oodatud kink ikkagi saabub. Ehk siis, igasugu vinge kauba ostmine tundmatule e-kirjale vastates on kergeusklikelt raha välja petmine. Meie tegime seda teadlikult aga kahjuks paljud inimesed ei oska endale ohtu teadvustada.

Soovitaksin natuke rohkem umbusaldust, kainet mõtlemist ning ohtude teadvustamist. Ajakohaste kaitsevahendite kasutamist ning keerukate paroolide kasutamist.

Mina tänan.

No comments:

Post a Comment